Tuesday, December 20, 2011

semua orang hipokrit sebenanya kan2?


hahhahha...temperature korang mesti da naik level kan bila aku cakap pasal benda ni kan.mesti korang cakap "eh2 aku tak hipokrit oke!" atau "kau je hipokrit bukan aku".itu antara contoh jer.mana yang terasa tu sorry to say la kan.tak de niat langsung.cuma bila aku denga orang cakap pasal hipokrit ni aku agak hangin ckit.ckit jer...acano tuh? --'

maksud HIPOKRIT ni manusia yang suka berpura2 "BAIK" depan orang...tapi sebenarnya ada niat jahat.atau buruk sangka...atau buat2 baik tapi dalam hati sebenarnya tak suka.mesti korang pernah jumpa orang macam ni kan?atau memang ada dalam diri korang.mesti korang cakap "eei merepek je dia ni.malas nak bukak blog dia lagi.buang masa aku jer".heheh.apa kes?watlek suda.

pernah tak korang terfikir yang korang pon pernah jadi hipokrit cuma disebabkan korang rasa korang terlampaulah baik, so tak de maknanye lah aku ni hipokrit.kah kah kah.sebagai contohla kan kepada korang yang rasa korang tak hipokrit tu.pernah tak korang alami situasi macam ni.

Kita bising bila orang buat keje hipokrit kat kita…kita gitau orang lain. Cerita pasal keburukan orang lain kepada kawan2, dan compare diri dengan mengatakan “kalau aku jadi dia aku takkan buat camtu” atau “kalau aku marah pun takde la buat cam sekian”. Kadang2 kita rasa diri kita lagi bagus daripada mangsa umpatan tersebut…

haa tu dia…kita yang bajet bagus ni pun mengumpat orang. Tak hipokrit ke tu? Dah jadi sama level dengan hipokrit tersebut. Kalau taknak jadi hipokrit baik diam je… tapi kalo diam je, camane nak selesaikan masalah? Nak bincang dengan sape? Nak ngadu kat sape? Kalo simpan dalam hati je bahaya. Nak taknak, terpaksa jugak kita luahkan.
So, kesimpulannya, setiap manusia tidak boleh lari daripada sifat hipokrit! Kadang2 kita tak sedar kita ter-jadi hipokrit…oleh itu…hati2 sikit bila panggil orang lain hipokrit. Cermin diri tu dulu. Tapi kalo nak panggil gak takde sape halang. Sekadar nak lepas geram lantak la apa ko nak kata. sebab aku pun gitu jugak. Aku panggil orang hipokrit dengan kesedaran aku ni hipokrit jugak kahahah.
p/s:besok aku post entry pasal larian pulak eh.?hari ni tak de mood.kepada sesiapa yang tak puas hati tu cer komen ckit apa yang tak puas sangat tu.heheh

8 comments:

mohdhazlan Dreadlock said...

kdg2 perlu hipokrit ..hmmm ...tapi hipokrit mmg xbaik ....

sarah said...

@mohdhazlan Dreadlock hmm.betol.kadang2 orang hipokrit sebab nak jaga hati orang lain.tpi tetap tak baik

Miss Volvo said...

kdg2 kita kena hipo kot? hehe eh i folo u :D

Æ æ ❖ Aidid Zikir Saufi said...

Assalamualaikum..benar sy setuju dgan pndapat anda..kdang2 tanpa d pnta serta disedari..mulut mula berbicara dan menunjukkan kita hipokret..hahaha :D

sarah said...

@Miss Volvo haha.betol.sebab tu lah manusia ni tak lepas dari sikap hipokrit sebenanye

sarah said...

@Æ æ ❖ Aidid Zikir Saufi hahahah.tu lah pasal.kita tak sedar pon sebenanye kita hipokrit.sebab terlalu mengata orang yang hipokrit.

Cik Gee said...

kadang2 memang perlu hipokrit seketika..

mcm menipu. pon kena tipu kdg2.. hehe..

sarah said...

@Cik Gee heeheh.betol2.so,jangan mengata sangatlakan orang hipokrit.hee :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...