Tuesday, June 4, 2013

Penyakit yang membunuh


Tanggal 24-26 May aku sekeluarga pergi cameron. Wah..seronok tak terkata la aku cakap. Gaya macam pegi bercuti luar negara aje pon ada. Huhuuu...Dua hari sebelum gerak ke cameron lagi aku dah pack barang siap siap. Takut tertinggal barang kononnya. Sebabnya, dalam family aku ni..kitorang macam berjangkit sikit satu penyakit ni. Hah! Korang mesti nak tau kan penyakit apa yang aku maksudkan tu. Penyakit ni agak kronik la dalam family aku. Nama penyakit tu  PELUPA. Aku macam da denga suara orang mengeluh tanda "merepeknya la budak ni." 

"Bro,jangan la cakap macam tu. Kecik hati gua. Gua da la memang kecik. Adik gua pon lagi tinggi dari gua." Eceh! Takde kaitan. Oke! Jangan layan.Fullstop

Aku bagi contohla kan.Akak aku ni dia jenis tak suka pakai spec walaupon pada hakikatnya dia rabun. Aku pelik betul dengan perangai orang macam ni. Kenapa ye, rabun tapi tak nak pakai spec. Hmm..musykil. Pada aku, nak kata tak comel..comel aje aku pakai spec. Citt!! "Nak angkut bakul sendiri rupanya" monolog aku sendirian. Eceh, ada betul ka monolog? Err..

Oke. Disebabkan akak aku ni tak suka pakai spec,so dia selalu la tak pakai spec kan?hehee.. Satu hari tu dia tanya aku. "Akak, ada nampak spec alang tak?" tanya akak aku. Dalam family aku dipanggil akak walaupon aku bukan anak first. Lalu aku pon jawabla "entah,mana la orang tau. Bukan orang yang pakai spec alang tu" balas aku selamba. ceh!!

Boleh dikatakan selalu la jugak akak aku ni hilang spec, Sampai satu hari tu, aku bagi suggestion kat akak aku ni. "Alang, lepas ni bukak spec bagitau orang.". Haa..amacam? bagus tak suggestion aku. Hmm aku tau korang katu bagus. Krek krek..

Berbalik balik pada cerita pasal cameron tadi.

Lepas beberapa jam kitorang gerak dari rumah. Tetiba phone akak aku berbunyi tanda masuk meseg. Terus kecoh akak aku ni dengan soalan yang berbunyi begini "Mak, along kata telekong ada kat rumah. Tertinggal." lebih kurang macam tu la yang aku ingat. Apa lagi, satu kereta saga flx yang dinaiki kitorang kecoh. "Haish. Aku dah agak..mesti ada yang tertinggal" Berdecit aku sendirian dalam hati. Daripada mood excited terus jadi suasana hening seketika dalam kerata saga flx tu. Sampai la aku bersuara memberi keriangan dalam kereta. aku cakap macam ni "m Kita bukan selalu pegi cameron ni..dah dah. Jangan rosakkan mood masing masing" Ececeh. Gaya macam penyelamat pulak.

**********

Itu je lah benda yang aku nak kongsikan dengan korang semua.

Harap tak de sape baling bantal ataupon merungut membaca blog aku.

Keh keh keh...

p/s: tajuk entri tak leh blah


Harap korang terhibur.Keh keh keh....

4 comments:

Bintang said...

dan2 je tajuk.. ingatkan apa je tadik..

http://riangriaremaja.blogspot.com/

rara Ed said...

wah menarik.. :)
jemput ke blog sy..
http://carirara.blogspot.com

Orange Vivaz said...

mmg bahaya penyakit tue..

jom singgah sini
bujang lapuk ? spekulasi yg mintak diketukk ker ? BW sini..
http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2013/06/isu-lapuk.html

najmi anuar said...

penyakit pembunuh nya pelupa la plak..huhu ngatkan sakit lain da td!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...